Grissini
Hozzávalók
25 dkg kenyér liszt
1,75 dl langyos víz
2 ek. olíva olaj
1 tk. só
fél csomag szárított élesztő (4 g)
csipet cukor
3 nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva
friss (vagy szárított) kakukkfű ízlés szerint
Elkészítése
A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba mérjük és robotgép segítségével lágy tésztává dagasztjuk.
Langyos helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra)
Kelesztés után a lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és kb. fél cm vastag, nagyjából 30x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A tésztalapot hosszabbik oldalán félbevágjuk, majd ujjnyi vastag tésztacsíkokat vágunk belőle.
A tésztacsíkokat két végén megfogva megcsavargatjuk, közben kicsit megnyújtjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol sütés közben folyamatosan figyeljük: akkor lesz jó, ha már a végei elkezdenek pirulni, nem baj, ha sápadt színe van a többi részének. Ilyenkor már ki kell venni, különben kiszáradnak. Nálam 8 perc elég volt, de a sütési idő függ a sütőtől és attól is, milyen vastagok lettek a rudacskák.
Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.
Akkor tökéletesek, ha a külsejük ropog, belül pedig puha, mint a kenyér.