Grissini

Hozzávalók

25 dkg kenyér liszt

1,75 dl langyos víz

2 ek. olíva olaj

1 tk. só

fél csomag szárított élesztő (4 g)

csipet cukor

3 nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva

friss (vagy szárított) kakukkfű ízlés szerint

grissini.jpg

Elkészítése

A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba mérjük és robotgép segítségével lágy tésztává dagasztjuk.

Langyos helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra)

Kelesztés után a lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és kb. fél cm vastag, nagyjából 30x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk.

A tésztalapot hosszabbik oldalán félbevágjuk, majd ujjnyi vastag tésztacsíkokat vágunk belőle.

A tésztacsíkokat két végén megfogva megcsavargatjuk, közben kicsit megnyújtjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol sütés közben folyamatosan figyeljük: akkor lesz jó, ha már a végei elkezdenek pirulni, nem baj, ha sápadt színe van a többi részének. Ilyenkor már ki kell venni, különben kiszáradnak. Nálam 8 perc elég volt, de a sütési idő függ a sütőtől és attól is, milyen vastagok lettek a rudacskák.

Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.

Akkor tökéletesek, ha a külsejük ropog, belül pedig puha, mint a kenyér.