Aszaltgyümölcs- leves túrógombóccal
Hozzávalók
Leveshez
40 dkg aszalt vegyes gyümölcs
1 darabka fahéj
6 db szegfűszeg
1 db narancs
1 ek liszt
2 dl tejföl
1 dl főzőtejszín
4-5 ek kristálycukor
1 cs vaníliáscukor
Túrógombóchoz
25 dkg tehéntúró
3,5 dkg búzadara
3,5 dkg liszt
3,5 dkg vaj
3,5 dkg porcukor
1 db tojás
Elkészítése
A túrógombóchoz a hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
A fahéjból, szegfűszegből és 1 db narancs héjából redukciót készítünk. (1 dl vízben 10 percig forraljuk).
Egy másik lábasban tegyük fel az aszalt gyümölcsöket 1,2 l vízben egy csipet sóval főni. Hozzáadjuk a leszűrt fahéjas redukciót, valamint a narancs levét. Beletesszük a vaníliás cukrot, de a kristálycukorral óvatosan bánjunk mert az aszalt gyümölcsök önmagukban is édesek.
Ha felforrt, 15 percig lassú tűzön főzzük, majd a tejfölből és a tejszínből, valamint lisztből habarást készítünk. A forró levesből 1-2 kanálnyit a habaráshoz teszünk, elkeverjük, majd hozzáöntjük a leveshez. Lassú tűzön 3-4 percig főzzük.
A túrógombóchoz készült masszából nedves kézzel gombócokat formázunk és enyhén sós vízben újraforrástól számított 10 percig főzzük.
A kész levest hűtve, túrógombóccal tálaljuk.