Aszaltgyümölcs- leves túrógombóccal

Hozzávalók

Leveshez

40 dkg aszalt vegyes gyümölcs

1 darabka fahéj

6 db szegfűszeg

1 db narancs

1 ek liszt

2 dl tejföl

1 dl főzőtejszín

4-5 ek kristálycukor

1 cs vaníliáscukor

Túrógombóchoz

25 dkg tehéntúró

3,5 dkg búzadara

3,5 dkg liszt

3,5 dkg vaj

3,5 dkg porcukor

1 db tojás

img_2384.JPG

Elkészítése

A túrógombóchoz a hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük.

A fahéjból, szegfűszegből és 1 db narancs héjából redukciót készítünk. (1 dl vízben 10 percig forraljuk).

Egy másik lábasban tegyük fel az aszalt gyümölcsöket 1,2 l vízben egy csipet sóval főni. Hozzáadjuk a leszűrt fahéjas redukciót, valamint a narancs levét. Beletesszük a vaníliás cukrot, de a kristálycukorral óvatosan bánjunk mert az aszalt gyümölcsök önmagukban is édesek.

Ha felforrt, 15 percig lassú tűzön főzzük, majd a tejfölből és a tejszínből, valamint lisztből habarást készítünk. A forró levesből 1-2 kanálnyit a habaráshoz teszünk, elkeverjük, majd hozzáöntjük a leveshez. Lassú tűzön 3-4 percig főzzük.

A túrógombóchoz készült masszából nedves kézzel gombócokat formázunk és enyhén sós vízben újraforrástól számított 10 percig főzzük.

A kész levest hűtve, túrógombóccal tálaljuk.